De voorbereidingen voor Paarse Vrijdag 2022 zijn begonnen! Paarse Vrijdag, een initiatief van het COC, vindt dit jaar plaats op 9 december. Honderdduizenden scholieren en docenten in heel Nederland dragen die dag paars om te vieren dat iedereen zichzelf mag zijn.

Basisschooldocenten kunnen vanaf nu een gratis Paarse Vrijdagpakket bestellen. Daarin vind je een prentenboek, lesbrief, gedichten, tips en informatie om Paarse Vrijdag te vieren. Door mee te doen, kunnen basisschooldocenten en scholieren laten zien dat iedereen op school zichzelf kan zijn en dat niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is of op wie die verliefd wordt.   

Natuurlijk wordt Paarse Vrijdag dit jaar ook weer gevierd op middelbare scholen, mbo’s, hbo’s en universiteiten. De gratis Paarse Vrijdag pakketten voor middelbare scholen en mbo’s zijn al uitverkocht. Op de Paarse Vrijdag website vinden scholieren en mbo-studenten tips voor het organiseren van Paarse Vrijdag. Studenten op hbo’s en universiteiten lezen hier hoe ze Paarse Vrijdag kunnen voorbereiden. 

Op Paarse Vrijdag dragen scholieren, studenten en docenten paars, versieren ze de school en organiseert COC’s GSA Netwerk tal van activiteiten op middelbare scholen en mbo’s. Ook zijn er op 9 december weer diverse landelijke activiteiten. Zo zendt COC’s GSA Netwerk dit jaar een speciale Paarse Vrijdag Talkshow uit voor middelbare scholieren en mbo-studenten. Ook is er een spelshow voor de basisschool. Meer informatie daarover volgt begin december.

Aandacht voor seksuele en genderdiversiteit op school is nog altijd hard nodig. LHBTI-scholieren worden veel vaker gepest dan andere scholieren en soms pesten docenten zelfs mee. ‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en 14% van de scholen doet niets om LHBTI-acceptatie te bevorderen, terwijl dat sinds 2012 verplicht is. Zelfmoordcijfers onder LHBTI jongeren liggen bijna vijf keer hoger dan gemiddeld.

Paarse Vrijdag wordt georganiseerd door COC’s GSA Netwerk, en met leerkrachten en scholieren. Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft om te zijn wie die is, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. GSA’s organiseren daarvoor activiteiten zoals Paarse Vrijdag, met steun van COC Nederland. Er zijn GSA’s op circa 80 procent van de middelbare scholen in Nederland. De eerste Paarse Vrijdag in Nederland werd door COC geïnitieerd in 2010.