Blijf de veiligheid en mensenrechten van de regenbooggemeenschap wereldwijd steunen. Die oproep doet het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties in een brief aan de Nederlandse regering. Ook COC zet zich hiervoor in.
De Nederlandse steun staat onder druk door grote bezuinigingen van het kabinet-Schoof op ontwikkelingssamenwerking. De Kamer spreekt over die bezuinigingen in de week van 11 november.
Nederland is de belangrijkste financier van veiligheid en mensenrechten voor lhbti+ personen wereldwijd, gevolgd door de Verenigde Staten. In beide landen dreigt die financiering te stoppen. Dat heeft ernstige consequenties voor de regenbooggemeenschap in gevaarlijke landen als Oeganda, Ghana en Benin.
In haar brief schrijft de VN over de ‘verschrikkelijke gevolgen voor de veiligheid, gezondheid en mensenrechten van veel lhbti+ personen wereldwijd’ als de Nederlandse steun stopt.
Nederlandse organisaties, lokale organisaties en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben decennia aan ervaring opgebouwd bij het ondersteunen van de lhbti+ gemeenschap wereldwijd. Zo kwamen er met Nederlandse steun safe houses in gevaarlijke landen, waar lhbti+ mensen kunnen onderduiken. Ook droeg de Nederlandse steun bij aan een einde van strafbaarheid in landen als Botswana, Roemenië, Bhutan en Seychellen.
De VN schrijft dat de Nederlandse steun voor lhbti+ personen wereldwijd een ‘unieke reputatie’ heeft, en dat die ‘extreem belangrijk’ en van ‘onschatbare waarde’ is voor de veiligheid en mensenrechten van lhbti+ personen wereldwijd.
Graeme Reid, de VN-expert voor lhbti+ mensenrechten, beschrijft in de VN-brief hoe hard de steun op dit moment nodig is. Hij wijst op de extreme wetgeving en de vijandige bejegening van de regenbooggemeenschap in landen als Oeganda en Ghana, waar recent rabiate anti-lhbti+ wetgeving is aangenomen. Ook zijn er nog altijd bijna 70 landen waar lhbti+ zijn strafbaar is.
Tweede Kamerlid Roelien Kamminga (VVD) diende in oktober een voorstel in om bij Ontwikkelingssamenwerking voldoende middelen te blijven vrijmaken voor o.a. seksuele gezondheid, vrouwenrechten en voor de rechten van kwetsbare groepen zoals lhbti+ personen. Bijna alle partijen in de Kamer steunden dat voorstel, behalve PVV, ChristenUnie, Forum en SGP. Of en in hoeverre dit voorstel betekent dat de Nederlandse steun voor lhbti+ kan worden gehandhaafd, moet blijken.