Een psychische stoornis, te behandelen met therapie, elektroshocks of castratie: De gruwelijke ‘behandelingen’ die LHBTQ-personen ondergingen, tot ver in de vorige eeuw, waren gebaseerd op een ziektebeeld en daarmee de gedachte dat LHBTQ-personen genezen konden worden. Homoseksualiteit stond tot 1973 in de DSM als psychiatrische stoornis en pas in 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit van de lijst met geestesziektes.

Niels Mulder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP, laat weten dat die benadering ‘veel schade heeft berokkend’. De beroepsgroep wil door spijt te betuigen dat leed erkennen. ‘We hopen dat het mensen kan helpen bij het verwerken van trauma’s.’

De spijtbetuiging is op 30 maart 2023 officieel aangeboden aan COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland (TNN). ‘Genderdiverse mensen hebben lang te horen gekregen dat ze psychisch niet in orde zouden zijn, juist ook van psychologen en psychiaters. Daarom is het belangrijk dat dé vereniging voor psychiaters daar nu duidelijk afstand van neemt,’ zegt Remke Verdegem, TNN-voorzitter.