De gemeente Rotterdam hijst vandaag de regenboogvlag als reactie op de door Hongarije ingestelde anti-LHBTI-wet. En als reactie op de houding van de Europese voetbalbond UEFA.

Die verbood eerder deze week het stadion in München in regenboogkleuren te verlichten, zoals daar door het gemeentebestuur was besloten.

Gelukkig zien wij als COC Rotterdam dat zowel op social media als ook anderszins meer en meer geageerd wordt tegen deze walgelijke wet.

Aankomende zondag 27 juni speelt het Nederlands elftal, ‘ons Oranje’, in Boedapest een wedstrijd in de achtste finales van EURO2020. Mooi moment om in Nederland zelf te laten zien dat wij wél belang hechten aan de fundamentele mensenrechten en tegen discriminatie van LHBTIQ+-ers zijn. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von der Leyen, deed al een oproep om met krachtige signalen aan Hongarije te laten zien hoe abject deze wet is.

Vandaag laten ook tal van Duitse gemeenten, bedrijven en voetbalorganisaties een dergelijk geluid horen. Het stadion van München mag dan wellicht van de UEFA niet in regenboogkleuren worden aangelicht, des te meer “regenboog” zal zichtbaar zijn in Duitsland vandaag. Hoofdsponsor Heineken kwam ook al met een opmerkelijke advertentie.

Wij roepen alle regenboogsteden en- provincies in onze regio, maar ook het bedrijfsleven en natuurlijk alle (betaald) voetbalorganisaties op om in de aanloop naar de wedstrijd zondag eenzelfde signaal af te geven door de regenboogvlag te hijsen of een gebouw in regenboogkleuren te verlichten. Een krachtig signaal, waarmee we LHBTIQ+-ers in Hongarije een hart onder de riem steken en de Nederlandse LHBTIQ+-gemeenschap en haar bondgenoten laten zien dat we achter hen staan.