COC is homofobe spreekkoren beu en start petitie voor stilleggen wedstrijden.

Het moet ophouden met “homo” en andere homofobe termen die door de voetbalstadions galmen, vindt het COC. De belangenorganisatie wil dat voetbalbond KNVB wedstrijden stillegt als voetbalsupporters homofobe spreekkoren inzetten. Het COC wijst erop dat dit bij racistische spreekkoren al wel gebeurt. De KNVB is hiertoe nog niet bereid, omdat “homo” geen scheldwoord is in het strafrecht.Deel dit artikel

Samen met LGBT+-supportersverenigingen Roze Kameraden (Feyenoord) en Roze Règâhs (ADO Den Haag) is het COC een petitie gestart om de KNVB-wedstrijden stil te laten leggen bij dit soort spreekkoren.

“Door niet op te treden tegen spreekkoren, wek je als club de indruk dat discriminatie ‘normaal’ is. Dat is het niet,” aldus de initiatiefnemers over de petitie. “Je moet consequent optreden en bij dit soort spreekkoren de wedstrijd stilleggen.” Een recent voorbeeld was toen de supporters van SV Spakenburg die “Xavi Simons is homo” schreeuwden tijdens een wedstrijd tegen PSV. De wedstrijd kon toen gewoon doorgaan.

Eind juni zei de KNVB wedstrijden om deze reden nog niet stil te willen leggen. “Het ligt niet zo simpel”, liet KNVB-directeur Marianne van Leeuwen weten aan het AD. “Homo als woord is niet strafbaar in het wetboek van strafrecht.” De KNVB wil eerst met clubs een “norm stellen”, omdat er volgens de directeur allerlei vormen van spreekkoren met het woord “homo” erin voorkomen. Alle boeren zijn homo en Yes, het zijn de homo’s van Vites noemt van Leeuwen als voorbeelden.

Wat betreft het COC en de roze supportersverenigingen is de norm die de KNVB zou moeten stellen heel simpel. Net zoals bij racistische spreekkoren zouden wedstrijden moeten worden stilgelegd als het publiek “homo” als scheldwoord gebruikt. De petitie die hiervoor pleit is hier te vinden.