Toespraak Astrid Oosenbrug tijdens demonstratie 6 maart 2021 in Krimpen aan den IJssel

Of de gemeente Krimpen er even voor wil zorgen dat homoseksualiteit wordt uitgebannen. Dat was in feite het verzoek van dominee Anthonie Kort in een brief aan het college van B&W.
Dat is natuurlijk al ongelofelijk triest. Maar daar bleef het niet bij. Als Leon Houtzager het gesprek met dominee Kort over de kwetsende brief wil aangaan, wordt hij onder bedreiging van geweld weggejaagd bij de kerk. Het zijn schokkende beelden. Het soort agressie dat je verwacht bij dronken stamgasten van een ongure kroeg. Niet bij een kerk. En wat ook de precieze reden voor die agressie was, dit kán natuurlijk gewoon niet. Leon kwam voor een gesprek, mensen. Een gesprek!

Dit heftige incident maakt glashelder waar woorden toe kunnen leiden. Als een voorganger oproept om mensen uit te bannen, dan voelen zijn volgers zich vrij om te intimideren en te bedreigen. Oorzaak en gevolg.
Waar is de naastenliefde in deze woorden, lieve mensen? Heb uw naaste lief als uzelf. Dát is toch de boodschap van de Bijbel?Dit soort woorden beschadigen LHBTI’s in de kerk. Want hoe moet je als kerkganger ooit de moed vinden om jezelf te zijn als je dominee wekelijks zoveel haat over je uitstort. En niet alleen over LHBTI’s, maar net zo goed over mensen van kleur. Dit soort woorden beschadigen mensen als Leon, die uit Krimpen verhuisde omdat hij zich hier als homo niet geaccepteerd voelde. Dit soort woorden beschadigen onze jongeren. Jonge mensen die hier opgroeien en bezig zijn zichzelf te ontdekken. Alsof dat al niet lastig genoeg is zónder de minachting en afkeuring van de plaatselijke dominee.

Bij dit soort woorden mag je niet zwijgen. Bij dit soort woorden mag je niet wegkijken. Bij dit soort woorden neem je het ferm op voor LHBTI’s. Bij dit soort woorden ga je náást Leon staan, en naast andere mensen die zich in je gemeente niet veilig voelen om zichzelf te zijn. Bij dit soort woorden ga je náást scholieren staan en laat je weten dat iedereen zichzelf mag zijn. Wat ook je seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie, geslachtskenmerken, huidskleur of wat dan ook is. Bij dit soort woorden verschuil je je niet achter de vrijheid van Godsdienst. Want vrijheid van Godsdienst is een groot goed. Maar dat geldt net zo goed voor het discriminatieverbod, dat óók in de Grondwet is verankerd. Vrijheid van godsdienst is nooit een vrijbrief om te discrimineren, laat staan voor geweld.

Ik zal er geen doekjes om winden, mensen. Ik vind dat het gemeentebestuur van Krimpen tot nu toe te veel heeft weggekeken. Te stil was. En dat geldt helaas voor te veel gemeenten in Nederland. Daarom ben ik blij dat de burgemeester en de wethouders van Krimpen hier nu bij ons zijn. Dat getuigt van moed. En ik vertrouw er op dat jullie vandaag duidelijk van je laten horen. Mijn oproep aan jullie, en aan al die andere gemeenten in Nederland, is: Laat niet alleen vandaag van je horen. Doe dat ook de rest van het jaar. Laat het niet bij een regenboogvlag op Coming Out Dag. Maar zorg voor scholen waar iedereen zich geaccepteerd weet. Zorg voor straten waarin iedereen zich veilig voelt. Zorg voor zorginstellingen waar iedereen zich thuis voelt. Zorg voor een diverse en inclusieve gemeente waar iedereen wil wonen. En: voer dat mooie Regenboogakkoord uit dat jullie met COC Rotterdam sloten.

De club waar ik voorzitter van ben, COC Nederland, bestaat dit jaar 75 jaar. De oudste LHBTI-organisatie ter wereld. En als de uitspraken van dominee Kort iets hebben duidelijk gemaakt, is dat jullie inzet, dat onze inzet ook na 75 jaar nog altijd keihard nodig is. Waar ik altijd enorm blij van wordt, en waar ik hoop uit haal, is dat het vuur van haat tegen onze gemeenschap bijna altijd wordt overspoeld door een golf van liefde. Een golf van liefde van jullie, hier op dit plein, bijvoorbeeld. Van de tientallen mensen die hier vorige week de mooiste stoeptekeningen maakten. Met teksten als ‘God is Liefde’ en ‘liefde is nooit een zonde’. De liefde van al die honderden mensen die de afgelopen weken een brief schreven. Aan COC Rotterdam, aan dominee Kort en aan het gemeentebestuur van Krimpen.Brieven over acceptatie. Over elkaar liefhebben. Over met elkaar in gesprek gaan. Want daarvoor kwam Leon een paar weken geleden naar Krimpen. Gewoon, voor een gesprek. Om de dominee uit te leggen hoeveel pijn woorden kunnen doen.

Mijn tip voor het gemeentebestuur: nodig Leon uit voor zo’n gesprek. Nodig dominee Kort uit voor zo’n gesprek.
Want bij dit soort woorden kan je niet wegkijken. Bij dit soort woorden kan je niet zwijgen. Bij dit soort woorden ga je in gesprek. Dank jullie wel.