Voor het eerst in 75 jaar, zal de kranslegging bij oorlogsmonumenten zonder publiek plaatsvinden. Ook de traditionele herdenking gaat niet door.

75 jaar Vrijheid
In één van de meest bijzondere periodes van na de Tweede Wereldoorlog, viert Nederland in 2020 75 jaar Vrijheid. Meer dan ooit wordt vandaag de dag door menigeen ervaren hoe kwetsbaar vrijheid is en dat deze ook niet vanzelfsprekend is.
“Tachtig jaar geleden werd de Rotterdamse binnenstad door bommen verwoest. 75 jaar geleden werd ons land bevrijd. Dit jaar kunnen we niet bij elkaar komen om te herdenken en te vieren. Maar we staan er wel bij stil. We hangen 4 mei de vlag halfstok, dat mag dit jaar de hele dag, tot zonsondergang”, aldus Burgemeester Aboutaleb.

Voor de vrijheid van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders, en interseksuelen (LHBTI’s) wordt na diezelfde Tweede Wereldoorlog al 75 jaar gestreden. Een strijd die nog lang niet is volbracht. Tijdens de huidige Corona-pandemie verschijnen geregeld berichten in de media over (religieuze) leiders die ‘corona een straf voor de verkregen vrijheden van LHBTI’s’ noemen.

Ook dáárom zal het Rotterdamse COC maandag een krans leggen bij het oorlogsmonument De Verwoeste Stad, zij het dit jaar virtueel. Ook op andere plaatsen in onze regio, zoals in Brielle en Gouda, worden bloemen gelegd namens de LHBTI gemeenschap.