Beste COC-leden en vrijwilligers,

Wat een apart jaar was 2020. Ik hoop dat jullie en je naasten er goed uit zijn gekomen. Het was niet makkelijk. Het is iets waar we, met het vaccin in zicht, hopelijk snel bovenop komen en wat we ook snel weer kunnen vergeten. Ik kijk er namelijk naar uit om elkaar weer eens ‘normaal’ te kunnen zien, om elkaar te kunnen ontmoeten en om een glas te drinken in ons clubhuis aan de Schiedamsesingel 173. Dus op naar leukere tijden in 2021.

Ondanks alle beperkingen hebben we met de leden en vrijwilligers van COC Rotterdam toch veel weten te bereiken het afgelopen jaar. Graag wil ik even stilstaan bij een aantal lichtpunten van 2020. De leden en vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt wil ik enorm bedanken:

 • Dankzij onze vrijwilligers bleef COC Rotterdam het hele jaar online en telefonisch bereikbaar voor allen die behoefte hebben aan advies of een luisterend oor.
 • Veel werkgroepen en leden zochten elkaar online op en deden waar mogelijk hun activiteiten zoveel mogelijk online.
 • 15 nieuwe vrijwilligers hebben zich afgelopen jaar aangemeld om voorlichting te gaan geven op scholen. De eerste stappen om hen hiervoor op te leiden zijn inmiddels gezet.
 • De meeste gemeenten (maar nog niet allemaal) in onze regio stonden ook dit jaar weer stil  bij IDAHOT op 17 mei en Coming-Outdag op 11 oktober door het hijsen van de regenboogvlag. Enkele gemeenten hebben ook de transgendervlag gehesen op 20 november.
 • Ook dit jaar hebben weer meer scholen, waaronder ook voor het eerst mbo’s en basisscholen, meegedaan aan Paarse Vrijdag op 11 december.
 • In september waren we aanwezig en deden we mee bij veel activiteiten tijdens de Rotterdam Pride, die in een andere vorm gelukkig toch door is gegaan.
 • In Schiedam waren wij aanwezig bij de uitreiking van de Jillis Bruggemanpenning aan Claudia de Breij. Het is een onderscheiding voor mensen die zich op eigen wijze inzetten voor acceptatie en emancipatie van LHBTI’s.
 • Een uitstekend georganiseerde regenboogweek in Gouda in oktober door onze collega’s van de Goudse Regenboog Alliantie.
 • De Gorcumse Regenboog Alliantie, die in de gemeente Gorinchem en omgeving actief is en nu al goed werk verricht, is een werkgroep van het COC Rotterdam geworden.
 • In het programma ‘De Sint en Paul de Leeuw’ zijn, op verzoek van de Gorcumse Regenboog Alliantie, de roze ouderen van Gorinchem in het zonnetje gezet.  Dit was te zien op RTL4.
 • Wij hebben ons verzet tegen de anti-homoverklaringen op reformatorische middelbare scholen en tegen dominees die oproepen tot het verbannen van homo’s als oplossing voor het coronavirus. Wethouders en raadsleden zijn hierop ook aangesproken.

Ook in 2021 hoop ik weer op jullie te kunnen rekenen. Samen maken wij namelijk het COC wat het is en zorgen wij voor een betere positie voor LHBTQI’s in de regio Rotterdam. In de 4 maanden dat ik nu voorzitter ben, heb ik al kunnen zien dat er enorm veel kracht en energie in onze vereniging zit.

Ik kijk ernaar uit om in 2021 samen te werken met jullie, onze werkgroepen en organisaties als Rotterdam Pride. Bovendien komt het Eurovisie Songfestival eraan, waarmee we Rotterdam en diversiteit en inclusie ook internationaal op kaart kunnen zetten.

Tot die tijd, hou je taai en hou nog even vol. Blijf gezond en heel veel dank voor je betrokkenheid tot nu toe.

Namens het bestuur van COC Rotterdam wens ik jullie en je naasten een fantastisch en vooral een geweldig 2021 toe!

Met vriendelijke groet,

Arjan Beune (hij/hem – he/him) 

voorzitter COC Rotterdam

arjan@cocrotterdam.nl