Nederland valt weer uit de top 10 van Europese landen waar de rechten van LHBTI-personen goed geregeld zijn. Dat blijkt uit de Rainbow Europe Index die de Europese LHBTI-organisatie ILGA-Europe op 14 mei 2020 publiceert.
“Dit is geen vrolijk nieuws”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Maar ik ben wel hoopvol. Er staan verschillende wetswijzigingen en verbeteringen op stapel. Wat mij betreft is dit een aanmoediging voor regering en parlement: pak door en neem die wetten snel aan. We moeten en kunnen weer terug naar de kopgroep in Europa als het gaat om LHBTI-rechten!”
Sinds november stond Nederland enige tijd op de 9e plek in Europa. Dat was dankzij een wet van D66, PvdA en GroenLinks die discriminatie van transgender- en intersekse personen verbiedt. Nederland is sindsdien ingehaald door andere landen. We staan nu op de elfde plaats in Europa. De Europese top drie wordt gevormd door Malta, België en Luxemburg.
Om een inhaalslag te maken, hoopt COC dat LHBTI-rechten snel worden verankerd in artikel 1 van de Grondwet. De Tweede Kamer behandelt momenteel een wetsvoorstel met die strekking van D66, PvdA en GroenLinks. Landen als Malta, Zweden en Portugal kennen al een Grondwettelijk verbod op LHBTI-discriminatie.
Ook pleit het COC voor meer maatregelen om geweld tegen LHBTI’s aan te pakken. Zo zouden straffen op delicten met een discriminerende achtergrond moeten worden verhoogd. GroenLinks en ChristenUnie kondigden eerder aan op dit punt met een wetsvoorstel te komen.
Samen met NNID pleit het COC voor een verbod op onvrijwillige medische behandelingen van intersekse kinderen. Op verzoek van de belangenorganisaties en de Tweede Kamer onderzoekt de regering die mogelijkheid momenteel. Een verbod bestaat al in Malta en Portugal.
Met TNN pleit het COC voor afschaffing van de zogenaamde ‘deskundigenverklaring’ als vereiste voor trans personen om hun geslachtsregistratie te wijzigen. Ook willen de organisaties dat het voor jongeren onder de 16 jaar mogelijk wordt om hun geslachtsregistratie te wijzigen. De regering heeft aangekondigd de transgenderwet binnenkort te zullen verbeteren.
Europa
Volgens ILGA-Europe staat Europa op een cruciaal punt waar het gaat om LHBTI-rechten. “Landen die ooit voorop liepen, hebben achterstand opgelopen”, aldus ILGA. “De COVID-19 pandemie, die kwetsbare groepen buitenproportioneel raakt, wordt door sommige regeringen gebruikt om mensenrechten van LHBTI’s in te perken.”
ILGA-Europe signaleert dat in 49% van de Europese landen afgelopen jaar geen vooruitgang is geboekt waar het gaat om LHBTI-rechten. Ook waren er afgelopen jaar landen die achteruitgang lieten zien. Helemaal onderaan de ranglijst van ILGA-Europe bungelen Rusland, Armenië, Turkije en Azerbeidzjan