Over de omstreden Nashville-verklaring, waarin homoseksualiteit en transgenders worden afgewezen, is vorig jaar honderden keren geklaagd bij het College voor de Rechten van de Mens. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het instituut.
Het pamflet werd begin vorig jaar ondertekend door honderden Nederlandse orthodox-protestantse predikanten, voorgangers en politici. Onder de verklaring staat onder meer de handtekening van SGP-leider Van der Staaij. Op veel plekken werden als tegenreactie regenboogvlaggen opgehangen, ook bij kerken. Premier Rutte noemde de verklaring “echt verschrikkelijk”.
De Nashvilleverklaring, waar het College voor de Rechten van de Mens vorig jaar 440 klachten over binnenkreeg, is begin maart als niet strafbaar beoordeeld door het Openbaar Ministerie (OM). Op het statement kwam veel maatschappelijke kritiek omdat er te lezen was dat “goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen”. Ook werd gesuggereerd dat daarvoor “genezing mogelijk is”. Mensen schreven het College onder meer dat ze zich als lhbti’er gekwetst voelden.
In totaal ontving het college vorig jaar 4730 vragen en meldingen in verband met discriminatie. Dat is een record, in 2018 waren dat er 4583.
Foto: Demonstratie bij Homomonument tegen de Nashvilleverklaring op 9 januari 2019 “Viering van de Liefde” (ANP)