Belangenorganisaties van de lhbti-gemeenschap reageren kritisch en teleurgesteld op Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü’s weigering de regenboogband te dragen. Zeker tegen de achtergrond van de anti-homosentimenten die bij een deel van Feyenoords harde kern leven.
Door alle aanvoerders tijdens deze eredivisie-speelronde de ‘One Love’-regenboogband te laten dragen, wilde de KNVB de lhbti-gemeenschap een hart onder de riem steken en een statement maken voor diversiteit. Dat ging niet zoals gepland, want Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü paste ervoor de band om te doen. Hij voelt zich daar als moslim niet comfortabel bij, liet hij zondagmiddag weten in een verklaring. Het bleek dat ook Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi de One Love- band niet droeg in de wedstrijd tegen Ajax.
Belangenorganisaties die opkomen voor de lhbti-gemeenschap reageren teleurgesteld. ,,Kökçü’s besluit is bijzonder jammer en betreurenswaardig”, laat voorzitter Paul van Dorst van de Roze Kameraden weten. Sinds de oprichting, ruim een jaar geleden, kreeg Van Dorst al meermaals anti-homospreekkoren in De Kuip over zich heen. Ook ontving hij doodsbedreigingen.
,,Het had daarom veel betekend als Kökçü de band wél om had gedaan”, meent hij. ,,Ik zou hem dat graag uitleggen.” Tegelijk zeggen de Roze Kameraden iemands eigen keuze altijd te respecteren. ,,Het is Kökçü’s individuele keuze. We zijn blij dat Gernot Trauner de band wél wil dragen.”
Gestrekt been
De John Blankenstein Foundation, die zich sinds 2008 inzet voor de acceptatie van lhtbi’ers in de sport, reageert eveneens teleurgesteld. ,,Het is heel spijtig dat Kökçü’s geloofsovertuiging dit teweeg brengt,” zegt voorzitter Karin Blankenstein. ,,Ik heb vroeger altijd meegekregen dat geloof voor liefde staat.”
Tegelijk weigert de John Blankenstein Stichting – vernoemd naar de voormalige openlijk homoseksuele topscheidsrechter – om Kökçü hard aan te pakken. ,,Wie zijn wij om er met gestrekt been in te gaan? Het is zijn overtuiging, hij zit er kennelijk mee. Laten we een beetje begrip voor elkaar tonen, daar kom je verder mee dan met modder naar elkaar gooien.”
Kritisch is Blankenstein echter zeer zeker wel. ,,Kökçü voetbalt in Nederland, dan heb je je ook een beetje aan te passen aan de normen en waarden hier. Hij weet hoe we in Nederland hierover denken. In Rotterdam is bovendien in het verleden al meer gebeurd.” Ze wijst onder meer op het bekladden van het pand van het COC Rotterdam vorig jaar september. Afzender was de Rotterdam Jongeren Kern, onderdeel van Feyenoords harde kern.
Voorbeeldfunctie
Het COC Rotterdam reageert mede in dat licht onthutst op de weigering van Feyenoord-aanvoerder Kökçü. ,,Dit is best een klap in het gezicht, juist in een week die gaat over verdraagzaamheid”, refereert voorzitter Arjan Beune aan Coming Outdag, afgelopen woensdag. ,,Als aanvoerder heb je een bepaalde voorbeeldfunctie, zeker gezien wat er eerder is gebeurd bij Feyenoord. Als Kökçü dit al niet wil doen, wat wil hij dan wél doen om de acceptatie van lhbti’ers te vergroten en de vijandigheid in stadions te verminderen?”
Beune wijst fijntjes op de functie van de regenboogband. ,,Zo’n band geeft aan dat je respect hebt voor ieders individuele keuzen. Niemand zegt dat je zélf anders geaard bent, als je die draagt. Het is meer een teken dat mensen elkaar niet moeten afvallen omdat ze anders in het leven staan.”
Het statement dat de KNVB in reactie op Kökçü uitdroeg, ondersteunt die visie. De ‘One Love’-band is volgens de bond een statement vanuit het voetbal vóór verbinding en diversiteit en daarmee tegen alle vormen van discriminatie. ‘Dus niet alleen lhbti-discriminatie. De kleuren van het logo zijn ook geen regenboogkleuren maar symboliseren afkomst, ras, genderidentiteit en seksuele geaardheid. Uiteindelijk is iedereen natuurlijk vrij om dit uit te dragen’, schrijft de voetbalbond.
Tot onze verbazing schrapte de KNVB een vervolgactie. Dit is een fout signaal.
Bron: AD David Bremmer 17 okt. 2022