Afgelopen zaterdag ontving COC Rotterdam van Paul de Leeuw en Sinterklaas negen regenboogboekenkastjes vol met boeken over de LHBTI+ gemeenschap (Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender, Interseksueel). De allereerste boekenkast is overhandigd bij verzorgingshuis De Schutse in Gorinchem.
De werkgroep ‘regio Gorinchem’ van COC Rotterdam had een wens ingestuurd bij de televisieprogramma ‘Sint & Paul pakken uit!’ op RTL 4. Ze vroegen namelijk om negen pakketten van boeken van de schrijfster Eveline van de Putte. De schrijfster staat bekend om haar boeken over roze ouderen. Maar tot de grote verrassing van de werkgroep, ontvingen ze negen regenboogboekenkastjes voor alle verzorgingshuizen in Gorinchem. De overige kasten zullen op een later moment geplaatst worden bij de overige zorginstelling.
COC Rotterdam ziet liever dat mensen uit de kast kunnen blijven als ze zorg aangeboden krijgen. “Veel ouderen die naar verzorgingshuizen gaan, zullen weer in de kast gaan. Dit omdat ze vaak te maken hebben met pesterijen van medebewoners of uit angst hiervoor. Maar ook de vaak onterechte angst voor slechte verzorging kan ertoe leiden dat mensen weer in de kast gaan. Het gevolg is dat ouderen foto’s van hun geliefden verstoppen of ouderen die zich liever verkleden in kleding van andere sekse zullen dit niet meer doen. De angst gecombineerd met het vaak niet hebben van kinderen of partner zal ertoe leiden dat roze ouderen te vaak vereenzamen.” vertelt COC Rotterdam voorzitter Arjan Beune. “Deze mensen hebben het zwaar gehad. In de tijd dat ze jong waren, was het al moeilijk zichzelf te zijn. De wereld bestempelde hen als ziek en liet hen in sommige gevallen zelfs castreren om hen te ‘genezen’. Veel roze ouderen trouwden toch maar met het andere geslacht om te kunnen vluchten voor de mogelijke gevolgen”, vult de trotste voorzitter werkgroep regio Gorinchem, Maarten Venhovens, aan.
Met deze negen regenboog boekenkasten hoopt het COC Rotterdam dat ook roze ouderen uit de kast durven te komen in verzorgingshuizen. “Als eerste zijn we trots op dit nieuwe symbool. Het geeft de acceptatie van LHBTI+ers aan voor zowel de ouderen als het personeel. Het blijft niet alleen bij het uitdelen van deze regenboogkastjes. Wij zullen in de toekomst voorlichting aanbieden samen met organisaties zoals Roze50+, de positie van roze ouderen bespreekbaar maken bij de overige bewoners van verzorgingsinstellingen en het ontwikkelen van een roze maatjesproject.” aldus voorzitter Arjan Beune. “De werkgroep heeft zichzelf de uitdaging gegeven om niet alleen Gorinchem aan te pakken maar ook de omliggende gemeenten, waar we ook verantwoordelijk voor zijn.”