‘Maak aanpak geweld tot speerpunt voor verkiezingen’
Maak van de aanpak van discriminerend geweld een speerpunt voor de Kamerverkiezingen in maart. Die oproep aan politieke partijen doet COC Nederland op de ochtend van Pride Amsterdam, met een open brief in het Algemeen Dagblad.
“Het geweld moet stoppen”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Of het nu is om je seksuele oriëntatie, genderidenteit, geslachtskenmerken, huidskleur, geloof of op welke grond dan ook. Ik wil een land waar iedereen veilig zichzelf kan zijn. Het is tijd dat het kabinet in actie komt.”
Het COC wil dat er op school meer en betere aandacht voor acceptatie komt. Dat zouden politieke partijen moeten opnemen in hun verkiezingsprogramma’s. Ook pleit de belangenorganisatie voor speciale rechercheurs die discriminatiezaken tot op de bodem uitzoeken, voor hogere straffen bij discriminerend geweld, en voor het strafbaar stellen van transgender- en intersekse discriminatie.
In een brief aan politieke partijen doet het COC nog veel meer voorstellen om LHBTI-acceptatie te bevorderen.
Het COC wijst op de vele recente geweldsincidenten tegen LHBTI’s. Twee mannen in Amsterdam Oost werden de afgelopen tijd tot drie keer toe aangevallen omdat ze hand in hand liepen. Trans vrouwen werden belaagd in de Rotterdamse en de Amsterdamse metro. LHBTI’s werden verwond met een glasscherf, van hun fiets getrapt en bewusteloos geslagen.
In totaal krijgen zeven op de tien LHBTI’s in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Daarvan doen er jaarlijks ruim 2 duizend aangifte. Er worden minder dan tien daders per jaar voor LHBTI-discriminatie veroordeeld.
Oorspronkelijk zou op zaterdag 1 augustus in het kader van Pride een grote demonstratie tegen geweld plaatsvinden op het Amsterdamse Museumplein. COC, TNN, NNID en Trans United Nederland zouden daar samen aan deelnemen. De demonstratie werd afgezegd vanwege de risico’s op verspreiding van het coronavirus. Wel is er een online programma waarin onder meer COC-voorzitter Oosenbrug, TNN-voorzitter Berghouwer en Annelies Tukker van NNID spreken.