Paarse Vrijdag is de dag waarop honderdduizenden scholieren en studenten paars dragen om te laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht wie je bent of op wie je verliefd wordt.

Basisscholen in heel het land doen mee aan deze eerste editie van Paarse Vrijdag in het primair onderwijs. Maar liefst 500 basisscholen bestelden de afgelopen weken een actiepakket bij het COC, met daarin onder meer knutselspullen, paarse schminkstiften, posters met gedichten, een prentenboek, een boekenlijst en lesideeën om met het onderwerp aan de slag te gaan. Naar aanleiding van gedichten als Op wie ben ik? en een prentenboek als Het lammetje dat een varken is kunnen leerlingen en docenten met elkaar in gesprek over diversiteit.

De 500 actiepakketten zijn inmiddels uitverkocht, maar basisscholen kunnen nog wel een digitaal pakket downloaden.Door een positieve sociale norm te stellen – namelijk dat iedereen anders is, en dat diversiteit de school en de samenleving leuk maakt – draagt Paarse Vrijdag bij aan een veilig schoolklimaat voor iedereen. Dat is juíst belangrijk voor kinderen in de basisschoolperiode, waarin zij zichzelf en de wereld om zich heen aan het ontdekken zijn.